Consells de Salut

No perdis de vista el GLAUCOMA

Què és el Glaucoma?

El glaucoma és una malaltia del nervi òptic que, si no es tracta, produeix un deteriorament irreversible en la visió que arriba a causar ceguesa. En el nostre entorn té una prevalença del 2% dels pacients de més de 40 anys. Actualment, representa la segona causa de ceguesa a tot el món.

Existeixen dos tipus de glaucoma en funció de si el sistema de filtració de l'ull (angle camerular) està obert o no: Glaucoma d'angle obert i Glaucoma d'angle estret.

 

El glaucoma en etapes inicials NO AVISA: NO HI HA SÍMPTOMES, si NO es TRACTA causa PÈRDUA DE VISIÓ i CEGUESA.

NO ES POT RECUPERAR LA VISIÓ perduda a causa del GLAUCOMA.

 

Principals factors de risc

El factor de risc més freqüent és una pressió de l'ull (pressió intraocular) més elevada del que la seva estructura pot suportar. Això provoca una pèrdua de fibres del nervi, la qual cosa acaba comportant que la visió perifèrica del pacient es vegi afectada. Encara que el 70% dels pacients amb glaucoma tenen la pressió intraocular alta, hi ha un 30% que tenen la pressió dins dels límits que es consideren normals

Diagnòstic i tractament

Actualment, la visualització de l'estructura i la funció del nervi òptic són fonamentals en el diagnòstic, i no només la presa de la pressió intraocular.

Ara per ara, no es pot recuperar el teixit nerviós que s'hagi deteriorat abans del diagnòstic, però sí que es pot evitar que el dany al nervi continuï avançant. Un cop instaurada la malaltia, la disminució de la pressió intraocular és l'únic tractament eficaç per frenar la progressió, fins i tot en els casos de pressió que podrien semblar normals. Per a aconseguir aquesta reducció s'opta, en primer lloc, per col·liris de gotes hipotensores. Si no n'hi ha prou, es poden seguir altres procediment quirúrgics o làsers.

El glaucoma és una malaltia crònica que requereix un seguiment per a tota la vida a fi d'assegurar que la malaltia no progressa.

 

A partir dels 40 anys, els pacients haurien d'acudir a revisions biennals. Si es troba algun factor de risc, llavors la revisió ha de ser anual.

DETECTAR EL GLAUCOMA A TEMPS I INICIAR UN TRACTAMENT LI PODEN SALVAR LA VISIÓ!

 

Cuida els teus ulls!

1.- Hidrata els teus ulls

No t'oblidis de parpellejar, beu aigua en abundància i ventila l'espai de treball. Si no és suficient, ajuda't amb llàgrima artificial.

2.- Vigila la il·luminació

Si fas algun esforç visual a curta distància, assegura't de tenir llum suficient per evitar la fatiga ocular.

3.- Descansa la vista

A cada hora de feina, descansa la vista un mínim de 5 minuts.

4.- Digues sí a les ulleres de sol

Protegeix-te de les radiacions solars amb unes ulleres homologades amb filtre per als rajos ultraviolats. Busca el marcatge CE, que indica el compliment de la normativa.

5.- Cuida les teves lentilles

Les lents de contacte requereixen una rutina de neteja estricta. Guarda les lentilles en un estoig net i desinfectat.

6.- Visita a l'oftalmòleg

Recorda que moltes alteracions oculars no presenten símptomes i, per tant, és important visitar a l'oftalmòleg periòdicament.

 

 

En col·laboració amb FARMAOPTICS i Institut de la Màcula:

T. +34 93 595 01 55

info@institutmacula.com

www.institutmacula.com